Geplaatst op Geef een reactie

Goed eten & kwaliteit, dat schuurt.

Inderdaad, goed en veel is een lastige combinatie. In een 3-sterren restaurant kookt een team van 10 koks voor 50 dinergasten. Terwijl in een all-you-can-eat wok locatie diezelfde koks dat doen voor wel 500 gasten. Omgekeerd lukt niet: sterren niveau voor 500 gasten. Of 100 gerechten op een buffet voor 50 bezoekers.

Dat geldt voor bereide gerechten. Maar ook voor ingrediënten. Neem bijvoorbeeld thee. Dat wordt massaal verkocht, tegen zeer lage prijzen. Gevolg is dat wat in het gemiddelde theezakje zit eigenlijk een bijproduct is geworden van de echte thee. Dat geldt ook voor koffie. Roodmerk van Nederlands grootste brander wordt dermate massaal gemaakt dat het niet vergeleken kan worden met handgeplukte single estate smaakbommetjes. Idem dito geldt voor chocolade. Voor saffraan. Voor balsamico azijn. Voor wijn. Eigenlijk voor alles wat goed is.

Als consument kun je vrij eenvoudig het onderscheid maken tussen goed en tussen marketing. Als een product namelijk te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat in 99 van de honderd gevallen ook zo. Wasabi van een tientje per kilo, dat is geen wasabi. Maar gewoon meel met een paar % wasabi. Risotto van nog geen vijf euro per kilo is eigenlijk gewoon goedkope dessert rijst. Etc. etc. Vanille suiker van een paar euro is synthetisch en niet te vergelijken – zie onder – met verse vanille stokjes. Kwaliteit mag wat kosten.vanille Verse vanille uit Madagaskar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.